Kick-off NL-SBB community
De nieuwe standaard voor het beschrijven van begrippen (NL-SSB) geeft aan hoe begrippen eenduidig kunnen worden beschreven in een begrippenlijst, taxonomie of thesaurus. Het zorgt ervoor dat overheden meer eenduidig over begrippen kunnen communiceren en semantische interoperabiliteit kunnen verhogen. Er zal een community worden opgestart rondom deze nieuwe standaard, vergelijkbaar met de community zoals deze ook rond de MIM-standaard is ingericht. Op 25 februari van 13.00 - 15.00 zal er een on-line kick-off worden georganiseerd van deze community. Interesse om mee te doen met de community? Mail naar dgreefhorst@archixl.nl.
Introductie NL-SBB standaard
In deze presentatie introduceert Jesse Bakker, specialist datamanagement bij het Kadaster en trekker van de NL-SBB werkgroep, de Nederlandse Standaard voor het Beschrijven van Begrippen (NL-SBB). Jesse zal de fundamentele en veelzijdige rol van begrippen in organisaties bespreken en het belang van het expliciteren van deze begrippen in een formeel model. Met deze basis bespreken we de totstandkoming en de inhoud van de NL-SBB standaard. Tot slot geeft Jesse een blik op de toekomst, waarin hij zijn visie deelt over hoe NL-SBB de komende jaren zal worden toegepast en zal evolueren en wat dit betekent voor organisaties.
Het belang van standaardisatie in taxonomie en thesauri
Standaardisatie is de sleutel tot het effectief vastleggen en beheren van begrippen en semantische relaties. Joyce van Aalten, zelfstandig taxonomie- en thesaurusconsultant, deelt in deze presentatie haar uitgebreide ervaring in het opzetten en implementeren van begrippenlijsten, taxonomieën en thesauri voor uiteenlopende klanten, zowel in Nederland als internationaal. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat Joyce zien hoe het gebruik van standaarden zoals SKOS(-XL) en ISO25964 haar en haar klanten hebben geholpen bij het opzetten, onderhouden, implementeren en beschikbaar maken van taxonomieën en thesauri. Hiermee krijg je inzicht in de voordelen van standaarden, maar ook in de uitdagingen en inconsistenties die ontstaan wanneer deze niet worden gevolgd. Daarnaast belicht Joyce de rol van taxonomie- en thesaurusmanagementtools. Hoewel ze een waardevolle ondersteuning bieden, zijn ze geen garantie voor het juiste gebruik van standaarden. Tenslotte geeft ze haar kijk op hoe zijn van plan is de NL-SBB standaard in praktijk te gaan brengen.
Aanpak van CROW voor contentmanagement
Rik Opgenoort zal gaat een presentatie verzorgen over de aanpak op contentmanagement van Stichting CROW. Hij zal bespreken hoe CROW haar vakinhoudelijke content digitaliseert en structureert met behulp van thesauri en ontologieën, waardoor kennis beter vindbaar en herbruikbaar wordt. Hij geeft inzicht in het belang van de NL-SBB als gemeenschappelijk vocabulaire voor CROW de sector waarin het acteert. Tot slot laat hij zien welke technische architectuur hiervoor is opgezet, gebaseerd op semantisch web principes. Rik is 6 jaar werkzaam bij CROW en daarvoor 8 jaar bij Arcadis. Altijd op het snijvlak gewerkt van inhoud en ICT. Het uitleggen van menselijke taal naar machines is de rode draad in zijn werk. Dit doet hij met name door semantisch modelleren en het maken van informatiemodellen, thesauri en ontologieën. Fun fact: Rik was betrokken bij de allereerste ‘OTL’ van Nederland. Nu houdt Rik zich voornamelijk bezig met het standaardiseren van de sector op dit gebied.